Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi'nin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Gelecek Gençlerin, Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında Türk Dünyası Vakfı tarafından eğitim ve kültür projesi olarak hazırlanan Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi'nin tanıtım toplantısı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. A. Necat Akdeniz Akgün Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantıya; Vali Erol Ayyıldız, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Fazıl Tekin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ercan Atasoy, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdülselam Er, Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Sertsöz, Kadem Kadın ve Demokrasi Derneği(KADEM) Eskişehir İl Temsilcisi Hatice Kaya, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Eskişehir İl Temsilcisi Ramazan Anıl, Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akademisyenleri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ayyıldız, "Ülkemizin umudu, istikbalimizin teminatı olan gençlerimizi yarınlara daha donanımlı hazırlamak amacıyla yapılacak olan ''Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi'' projesinin: Geleceğin inşasında, yeni nesillere farklı vizyonlar kazandırmasını, Türk Dünyası'nın farklı bölgelerinden gelen öğrencilerle gençlerimiz arasında kardeşlik bağlarının güçlendirmesini temenni ediyorum." dedi.
Teknolojik değişimlerin ışık hızıyla yaşandığı bir dönemde olduğumuzu ifade eden Vali Ayyıldız; "Türkiye'mizi hedeflerine ulaştıracak, dünyayı değiştirecek gençliğimiz, böylesi bir dönemde yetişiyor. Ruhuyla, gönlüyle bağı kopartılmış, dijital mecralara hapsedilmiş sadece maddi unsurları merkezine alan bir gençlik profili ön planda bize sunulmaktadır. Oysa bizim önceliklerimiz başkadır. Bizim ölçümüzü şair
''İmandır o cevher ki, ilahî ne büyüktür
İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür'' sözleriyle anlatmıştır. Dünya dijital teknolojiler üzerine inşa edilen yeni bir döneme doğru hızla ilerlerken bizim hedefimiz: Bu üretimi kendi medeniyet birikimimizin, kendi kültürümüzün, kendi değerlerimizin üzerine inşa etmektir. Bize düşen görev gençlerimizi bu yeni döneme; en doğru, en güvenli, en donanımlı şekilde hazırlamaktır. Devletimiz milli teknoloji hamlesiyle, üniversitelerimizle, araştırma-geliştirme merkezlerimizle bu yolda çalışmalarını sürdürmektedir. Genç nesillerimizin en yeni teknolojileri üreterek çığır açacak atılımlar gerçekleştireceğine tüm samimiyetimizle inanıyoruz." diye konuştu.
Gençlerimizin kültür endüstrileri alanında kabiliyetlerinin desteklenmesi ve uzun vadede ülkemiz kültür endüstrisine katkı sunmalarını hedefleyen bu projeyi destekleyen, katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Ayyıldız, "Ülkemiz ve şehrimiz için bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlıyorum." diyerek sözlerini bitirdi.
Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ise, "Kültür Bakanlığımıza ve telif hakları genel müdürlüğümüze ve genel müdürümüz Doktor Ziya Taşkent Bey'e Türk Dünyası Vakfı'na ve projelerine gösterdikleri yakınlık sebebiyle teşekkür etmek istiyorum. Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyetimize ve değerli proje koordinatörlerimize ve çalışanlarımıza, genel sekreterimiz Mustafa Fıratlı beye bu projenin olgunlaşmasındaki gayretleri sebebiyle ayrıca çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz bütün faaliyetlerimizde, Türk Dünyası Vakfı olarak tüm faaliyetlerimizde himayelerini hiç eksik etmediler. Kendilerine teşekkürlerimizi arz ediyorum.
Bugün burada dönüşüm arayışlarından birinin çok somut bir örneğiyle karşı karşıyayız. Kültür endüstrileri alanı daha çok eski yazılı medya, daha sonra radyo, televizyon, sinema üzerinden yürümekle birlikte bugün artık bütün bunları bütünleştiren sayısal, dijital uygulamalarla yeni bir yönelime girdi. Bizim açımızdan, Türk dünyası açısından bu yeni yönelim aynı zamanda çok ciddi fırsatları da bünyesinde barındırıyor. Siz gençlerimiz, Türk dünyasının dört bir yanından gelip Eskişehir'de buluşarak bu akademide eğitim görecek olmanızın bir şans olduğunu, yetmiş yıllık aralığın Dijital medya üzerinden hızla kapatılacağını geçmişte bizi birbirimizden koparan coğrafi veya siyasi sınırların artık dijital medya üzerinden hızla silikleşeceğini, bizi bütünleştireceğini ümit etmek için güzel bir uygulama bu. Bu bakımdan ben bu projeye emek veren herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum." ifadelerinde bulundu.
Hazırlanan proje ile, Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinden Eskişehir'e yükseköğrenim için gelen gençlerin ortak bir projede bir araya gelmesi, birlikte çalışma kültürünün desteklenmesi ve dünyada her geçen gün yerini almakta olan dijital medya ile kültür endüstrileri unsurlarını yakalamaları amacıyla ''Türk Dünyası Kültür ve Sanat Portalı'' ile Türk Dünyası kültürüne katkı sunulması planlanmaktadır.
Hazırlanan proje toplam 10 ay sürecek, 10 eğitim ve 12 uygulama atölyesi yapılacaktır. Türk Dünyası Vakfı tarafından oluşturulacak bilgisayar atölyesinde; NFT, Dijital Kodlama, Kültür Endüstrilerinin Dijital Dönüşümü, Kültür ve Dijitalleşme, Yeni Medya ve Kültür Algısı, Blokchein Teknolojileri, Dijital Ekonomi gibi konularda her atölye çalışmalarında alanında uzman akademisyenlerden eğitim alarak, uygulama imkânı bulabileceklerdir.
10 aylık proje süresinde edinilen bilgi ve birikimi birlikte oluşturacakları Türk Dünyası ortak kültür portalına veri girişi ile sağlayacaklardır.
17.10.2022 13:36 134
Yayın Tarihi:15.10.2022
Akarbaşı Mahallesi Ada Sokak No35 Odunpazarı/Eskişehir - 02222306061