LİSELER ARASI TİYATRO YARIŞMASI
T.C.
ODUNPAZARI KAYMAKAMLIĞI
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLER RAPORU
LİSELER ARASI TİYATRO YARIŞMASI
YARIŞMANIN KONUSU: Liseler Arası Tiyatro
YARIŞMANIN AMACI
AMAÇ:
Türk Milli Eğitiminin genel amaçları doğrultusunda öğrencilerin, güzel sanatlar alanındaki yetenek ve becerilerini arttırmak, serbest zamanlarını değerlendirmek ve okul-çevre arasındaki bağları sağlamlaştırmaktır. Sanatın ve tiyatronun insan yaşamında vazgeçilmez bir gerçek olduğundan yola çıkarak, gençlerin amatör duygularını harekete geçirebilmek, tiyatronun evrensel dilini kullanarak sanatla barışık, ekip çalışmasına uyumlu, kendini iyi ifade edebilen, üretebilmenin coşkusunu yaşayan bir gençlik oluşturabilmek, gençleri bu konuda cesaretlendirebilmek ve en önemlisi gençleri iyi birer tiyatro izleyicisi yapabilmek.
Tiyatro Yarışması, öğrencilerin ve öğretmenlerin çalışmalarında yaratıcı fikirleri tanıtmaları ve sergilemeleri için bir platform görevi görür. Tiyatroya özellikle erken yaşlarda başlamış bireyler kendine güvenli, hayal gücü geniş, iş birliği yapabilme yeteneği gelişmiş olmakla birlikte konuşma, dinleme, anlama becerilerini geliştirerek sesinin tonunu hızını da ayarlamayı öğrenip hitabet gücünü artırmış olur. Tiyatro düş gücünü geliştirir ve zenginleştirir. Tiyatro, kişinin sanatçı ruhu taşıyan bireyler olarak yetişmesinde de önemli rol oynar.
YARIŞMANIN DAYANAĞI
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği.
KAPSAM
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı her türdeki resmi/özel tüm liseler Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarına devam etmekte olan öğrencilerden oluşturdukları en az 5, en çok 15 kişilik gruplarla yarışmaya katılabileceklerdir.
BAŞVURU
Yarışmaya katılmak isteyen okulların öğrenci isim listeleri, oyun metni ve sorumlu öğretmenlerin iletişim bilgilerini, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro birimine okul müdürlüğü olarak 21 ? 30 Kasım 2022 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ozelburoodunpazari@gmail.com adresine e-posta ile gönderebilirler.
Liseler Arası Tiyatro Yarışması içeriği:
Çevirisi yapılan eserler öğretmenlerinin yönetim ve sorumluluğunda öğrenciler tarafından sahnelenecektir. Sahne dekoru, kostüm, afiş gibi çalışma ve etkinlikler okulların kendi sorumluluğundadır.
Tiyatro Yarışması yürütme kurulunun oluşturulması:
Turnuva, Odunpazarı Kaymakamı Sayın Ömer ULU'nun himayelerinde, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat SERTSÖZ'ün başkanlığında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Nurullah SEYİDOĞLU koordinatörlüğünde, Beden Eğitimi Öğretmeni Seda BAYDAR ÖZCAN, İngilizce Öğretmeni Öznur ÖZKÖSE ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Uğur ŞAHİN tarafından yürütülecektir.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Nurullah SEYİDOĞLU, okul tiyatro salonlarının hazırlanmasını ve gerekli yazışmaların yapılmasını sağlayacaktır. Yarışma jüri üyelerinin belirlenmesi ve görevlendirilmesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Nurullah SEYİDOĞLU tarafından yapılacaktır.
TİYATRO YARIŞMASI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Tiyatro Yarışması Şartnamesi hazırlanarak okullara gönderilecek. Tiyatro Yarışması ile ilgili afiş hazırlanarak Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü internet sayfasında ve sosyal hesaplarında 31 Ekim 2022 tarihinden itibaren paylaşılacak.
Okullar çalışmalarını kendi bünyesinde yapacaktır.
Okullar kendi yaptıkları tiyatro afişlerini okul internet adreslerinde, okul sosyal hesaplarında ve okul binalarında paylaşabilecekler. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim hesaplarından da paylaşılabilecektir. Okul müdürlükleri yapılan tüm etkinliklerden sorumludur.
Tiyatro eserlerinin sahnelenme sırası kura çekimi ile belirlenecek, yarışma takvimi hazırlanarak Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü internet sayfasında yayınlanacak, okullar bilgilendirilecektir.
Tiyatro Eserlerinin sahneleneceği okullar aşağıda belirtilmiştir.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonu,
Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Salonu,
Yarışma süresince jüri görevini yürütmek üzere, Odunpazarı bölgesinde görev yapan , Türk Dili ve Edebiyatı, Müzik ve Görsel Sanatlar Öğretmenlerinden oluşan bir değerlendirme heyeti kurulacak.
YARIŞMAKURALLARI
1. GenelKurallar
· Yarışmada hazırlanan eserler tek perde veya iki perde olabilir. Değerlendirme yapılırken perde sayısı dikkate alınmayacaktır.
· Eserler, komedi, dram, müzikal olabilir.
· İsteyen topluluk -oyuncu hariç- profesyonel yardım almakta serbesttir.
· Hazır oyunlar, daha önce oynanmış oyunlar veya özgün eserler kullanılabilir.
· Eserlerin sahnelenme süresi giriş ve selamlama dahil en az 30 dk en fazla 60 dk olmalıdır.
· Tiyatro eseri ve sahnelenmesi ile ilgili tüm sorumluluk yarışmacı okula aittir.
· Esere göre kostüm, ışık, ses, sahne tamamen yarışmacı okula aittir. Okullar isterlerse kendi sahnelerini isterlerse başka sahneleri kullanabilirler.
· Eğer varsa şarkı kısımlarında öğrenciler asla playback yapmamalıdırlar. Ancak isteğe bağlı olarak öğrencilerin ses kaydı alınıp arka planda çalınabilir ancak yine de arka planda ses kayıtları çalmasına rağmen sahnede öğrenciler kendi sesleriyle oynamalıdırlar.
· Eserler 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen esaslara uygun olarak belirlenmelidir. Eserler Türk toplumunun örf ve âdetlerine, genel ahlaki kurallara, anayasamızda belirtilen hak ve esaslara aykırı düşmeyecek şekilde düzenlenmelidirler. Bu kurala aykırı bir içerik barındıran eser var ise sorumluluk katılımcı okula aittir.
· Tiyatro yarışmasına katılacak okullar sadece kendi öğrencileriyle yarışmaya katılabilir. Başka okula kaydı olan öğrenciyle ya da öğrencisi olmayan ( öğretmen, çalışan, vs.) birisiyle yarışmaya katılamaz.
· Genel Olarak; insan hakları, kadın hakları, hayvan hakları, ekonomi, hukuk, sosyal devlet, uluslararası ilişkiler, spor etiği, sağlık koşulları, salgın yönetimi gibi alanlarda güncel konular seçilebilir.
· Yarışma günü her okul kendi oyununu izlemek üzere okullarına ayrılan vakitte (oyun ekibindeki sorumlu haricinde) başlarında sorumlu bir idareci ve öğretmen bulunmak şartı ile izleyici getirebilir.
· Yarışmacı öğrenciler diğer okulların oyunlarını sorumlu öğretmenleri nezaretinde izleyebilirler. Ancak hiçbir şekilde salonun ve tiyatronun ahengini bozacak davranışlarda bulunamazlar. Bu şekilde davranan öğrencilerin okulu, yarışma dışı kalır, elenir. Yarışmacı öğrenciler dışında, bir okul kendi sergilediği oyun dışında diğer oyunları izleyemez.
· Yarışma saatinde salonda hazır bulunmayan okul yarışma dışı kalır.
· Yarışmaya itirazlar jüri tarafından karara bağlanır. Jürinin vereceği karar kesindir.
· Değerelendirmeler üç ana kategori baz alınarak yapılacaktır.
- Türkçenin kullanımı
- Tiyatro
- Sanat ( müzik, sahne tasarımı, kostüm..)
· Sanat değerlendirmesi, özellikle müzikal oyunlarda öğrencilerin performansları ( ses güzelliğinden çok müzikle uyumları baz alınarak) değerlendirilip, sahne tasarımı ışık ve ses kullanımları, kostüm uyumu ve seçimi gibi teknik konular üzerinden yapılacaktır.
· PUANLAMA:
Yarışma komisyonu tarafından hazırlanan kriterlere göre yapılacaktır.
Yarışmaya katılım gönüllülük esasına dayalı ve ücretsizdir.
GİDERLER:
Okullar kendi sahneleyecekleri eserlerle ilgili giderleri kendileri karşılayacaktır.
ÖDÜLLER:
Dereceye giren, 1.,2.,3.olan okullara ödül verilmesi planlanmaktadır.
Katılan okul sayısına göre Nisan ayının 3. Ve 4. Haftalarında oyunlar sahnelenerek değerlendirmeler yapılacak. Dereceye giren okullara 19 Mayıs 2023 tarihinde ödülleri verilecektir.
AÇIKLAMA: 5846 Sayılı Yasa gereği, ödül alsın veya almasın yarışmaya gönderilen tüm eserlerin/fikirlerin her türlü kulanım hakları ?bedelsiz olarak- eser/fikir sahibinin izni doğrultusunda yarışmayı düzenleyen Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ait olacaktır. Eser kullanıma açık olarak seçilmeli veya özel eserlerse başkasına ait, alıntı veya kopya olmaması gerekir. Yarışmaya katılan her öğrenci ve velisi bu şartları kabul etmiş sayılır.